,,Never make a decision when you're angry.Never make a promise when you're happy

Speciál - CUKROVÍ - Z lineckého těsta 0.1

7. listopadu 2012 v 0:12 | Anna Julie |  Speciality
Tak jsem se rozhodla (když začínají ty Vánoce) zveřejnit pár osvědčených receptů na Vánoční cukroví a podobné dobrůtky, co jíme na Vánoce :)
Poslední dobou mám čím dál tím větší pocit, že jídlo mám na těch Vánocích si nejraději :D (celkově mám nejraději ze všeho jídlo)
Začneme velice oblíbeným Lineckým těstem.
Pro začátek sem dám pár rad o tomto výborném, tradičním těstě! (Rady a recepty v tomto článku jsou ze skvělého časopisu Vánoční kuchyně, číslo vyšlo 10/2012)


1. Nepoužívejte do těsta krystalový ani krupicový cukr (vytvoří se v něm ošklivé hnědé body)
2. Máslo do těsta by mělo mít pokojovou teplotu (aby se nevytvořily tukové hrudky)
3.Těsto si můžeme nechat dát zmrazit a pak nechat v chladu rozmrznout.


Houbičky s marmeládou (30 kousků)
Ingredience:
210g hladké mouky (+ mouka na pomoučení válu)
140g másla
70g moučkového cukru
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
marmeláda na slepení (meruňková, jahodová, rybízová - jakou máte rádi)
tmavá čokoládová poleva na ozdobení (já někdy používám i normální mléčnou na vaření, když chci mít houbičky, nebo jaké koliv jiné cukroví ještě víííce sladké)

Postup:
1. Hladkou mouku smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme nakrájené měkké máslo a žloutky. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme 30 min odležet.(my u nás doma necháváme těsto odlečet klidně přes noc, přijde mi pak... vláčnější??)
2. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na cca 2-3mm silné těsto a vykrojíme z něj formičkou tvary houbiček (nebo můžeme udělat klasické kytičky, srdíčka atd, které se čokoládou nemusí namáčet, ale samozřejmě i můžou)
Vložíme je opatrně na plech, na kterém máme pečící papír a vložím do trouby vyhřáté na 170 C. Upečeme dozlatova. (10-12 min. pozor ať se nepřipálí nebo nepoláme!! Podle pověr to přináší problémy a nepříjemnosti v lásce!)
Upečené houbičky necháme vychladnout a poté pomažeme vždy jednu z dvojice marmeládou a slepíme dohromady k druhé houbičce. Necháme ztuhnout v ledničce.
3. Nakonec potřeme kloboučky houbiček čokoládovou polevou a necháme zaschnout (ještě lépe se to dělá, když chytnete houbičku z "stonek" a ponoříte její klobouček do kelímku /mističky/ s rozpuštěnou čokoládou)
Už si můžete jen vychutnávat skvělou chuť těsta, marmelády a čokolády!


Tak co, jaké cukroví budete dělat? Už se těšíte na cukroví?:)
Kopírujte se zdrojem :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 daduskak daduskak | E-mail | Web | 7. listopadu 2012 v 16:38 | Reagovat

mňam :D už se těšim na vánoce :D

2 michalav michalav | Web | 7. listopadu 2012 v 19:56 | Reagovat

že začínajú vianoce? :D čo ste sa s koňom všetci zrazili veď ešte sú ďaleko prebohaaa!! :O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama