,,Never make a decision when you're angry.Never make a promise when you're happy

Jíška

1. listopadu 2012 v 7:34 | Anna Julie |  Základní recepty
Jíškou se zahušťuje většina pokrmů :) Ať už omáček, nebo polívek.
Je to směs (taková kašička) z másla a mouky (hladké) a má tři druhy - Hnědá, světlá a nebo bledá.
Z čehož se světlá používá většinou na zelené polévky.
Bledá na některé bílé omáčky. (Ne do všech omáček se jíška dává! Někdy se omáčka zahusťuje jenom moukou!)
A tmavá na tmavé polévky (držťková hulášová atd..)

Tady je jednoduchý recept jak tyto jíšky připravit :)

Na pánvičku (nebo v rendlíku) rozpálíme máslo, či rostliný tuk. Pomalu zasypeme moukou a mícháme dokud nevznikne kašička. :) ano, takhle je to jednoduché takže nekupujte žádné plafy v obchodech a udělejte si jíšku pěkně doma.

Dodatek: hnědou jíšku mícháme na tuku (OLEJ) do doby, dokavad není dozlatova.
Světlou jíšku - mouku necháme v tuku(OLEJI) pouze vypěnit.

Bledou jíšku děláme s máslem.
c) Na cibulovou bledou jíšku zpěníme cibulku v másle, zasypeme moukou a restujeme

d) Na tmavou cibulovou jíšku přidáme cibuli až do hotové bledé jíšky, protože při delším restování by se cibule připálila a zhořkla!
(přiznám se, že bledou jíšku a jak na ní jsem okopírovala z receptonline.cz nikdy jsem jí moc nedělala)

Pozn. jíšku musíte v jídle pořád míchat jinak se vytvoří žmolky!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama